söndag 4 september 2011

Inbillar mej?

Havandeskapsförgiftning under graviditet
Havandeskapsförgiftning – preeklampsi
Detta är en sjukdom som bara drabbar gravida kvinnor och karaktäriseras av högt blodtryck, äggvita i urinen, svullna ben och fötter. Ungefär 8-10% av alla gravida drabbas av havandeskapsförgiftning och av dessa är 85 % förstföderskor. Gravida kvinnor över 40år löper större risk än genomsnittet, liksom tonåringar, diabetiker och kvinnor som tidigare haft problem med högt blodtryck, njursjukdomar eller reumatiska sjukdomar.

De flesta kvinnor med havandeskapsförgiftning mår alldeles utmärkt och vet inte om att de har sjukdomen, förrän ett högt blodtryck upptäcks. Om kvinnan däremot drabbas av något av nedanstående symtom blir situationen genast allvarligare.

Symtom
* Envis huvudvärk
* Suddigt synfält, ljusfläckar framför ögonen
* Kraftigt ödem (svullnad) på ben eller fötter, eller kraftig viktuppgång
* Smärta i övre delen av buken, på höger sida alldeles under bröstkorgen

Behandling
Den bakomliggande orsaken till havandeskapsförgiftning är ännu inte känd och följaktligen finns ingen behandling mot den. Botemedlet är förlossningen – att barnet föds. Drabbas den gravida kvinnan av svår havandeskapsförgiftning eller det beräknade förlossningsdatumet är nära, så sätter man oftast igång förlossningen. Är det tidigt i graviditeten eller om symtomen är lindriga kan man ordinera blodtryckssänkande läkemedel. Eventuellt kan små doser av magnecyl verka förebyggande mot havandeskapsförgiftning. Gå på alla kontroller så eventuella problem upptäcks i tid. Tänk på kosten: Ät bra och nyttig mat, där du skär ned på salt och fett. Gärna mer grönsaker, frukt, kalcium och drick lagom med vatten.



Man skulle kanske ringa barnmorskan istället för doktorn??

2 kommentarer:

  1. Boka tid hos BM ögonaböj!!!!!

    SvaraRadera
  2. Hej Sara! Vilken vecka är du i?
    Jag utvecklade min Havandeskapsförgiftning i vecka 28 och blev inlagd i vecka 33 låg sen inne i 4 veckor innan Moa föddes i vecka 37. Hur ligger ditt tryck och har du protein i urinen? Jag hade alla ovanstående symptom och hade ett tryck på 200/125 som värst. Är du orolig så åk in till Bm och kolla, det finns massor med andra blod och urin prover de kan ta för att se om det är preeklampsi.Jag såg stjärnor och blixtar framför ögonen och huvudvärken släpte aldrig helt. Har du fler frågor så hör av dig via facebook. HF är inget att leka med Kram

    SvaraRadera