tisdag 31 maj 2011

HELLP-syndrom

HELLP-syndom förekommer alltid tillsammans med pre-eklampsi, men ibland kan symptom på HELLP visa sig före symptomen på pre-eklampsi och det kan göra det mycket svårt för sjukvårdspersonal att snabbt ställa rätt diagnos. Diagnoser som gallsten, njursten, magsår eller matsmältningsproblem tillhör några av de vanligare feldiagnoserna. Som ett resultat av att fel diagnos ställts så ökar riskerna för att kvinnan eller barnet ska bli verkligt svårt sjuka. När HELLP har konstaterats så ordineras oftast strikt sängläge. Blodtrycket kontrolleras noggrant, liksom levervärden och njurfunktion. Fostrets hjärtljud avlyssnas och ibland får modern kortisonsprutor för att barnets lungor ska mogna snabbare om förlossningen måste sättas igång innan barnet är fullgånget.

Sjukdomen upptäcktes i mitten av 1950-talet men det var först 1982 som den fick ett namn.

Namnet HELLP är en medicinsk förkortning för Hemolysis (nedbrytning av röda blodkroppar, blodkroppssönderfall), Elevated Liver enzymes (förhöjda levervärden) och Low Platelets (lågt antal trombocyter/blodplättar).

Symptom på HELLP
Vanliga tidiga symptom är ont i magen just under höger bröst eller revbensbåge (rapporteras från 85-90% av alla kvinnor med HELLP och beror på infarkter i levern) och illamående med eller utan kräkningar och en allmän svaghetskänsla. Andra symptom kan vara svår huvudvärk, synrubbningar, en ökad benägenhet att blöda lätt från små sår, svullnader på ansikte eller händer, högt blodtryck och/eller protein i urinen. Gulsot kan förekomma hos vissa kvinnor pga leverpåverkan och hemolysis.

HELLP kan förekomma så tidigt som i 20:e graviditetsveckan eller så sent som efter förlossningen (postpartum). Vanligast är dock att HELLP-syndrom uppträder någon gång under graviditetens tre sista månader (vecka 28-40).

Som jag tidigare nämnt så är HELLP en mycket ovanlig sjukdom. Amerikanska studier har visat att ca 5-7% av alla gravida kvinnor utvecklar pre-eklampsi. Av dessa får endast ca 2-12% HELLP. Det skulle betyda att mellan en och åtta kvinnor på tusen utveckar HELLP-syndrom.

Liksom när det gäller pre-eklampsi kan HELLP-syndrom variera i svårighetsgrad. Kvinnor med en mild form av HELLP kan t.ex. ha ont i magen och ha förhöjda levervärden men inte högt blodtryck eller protein i urinen. Det är därför det ofta kan vara svårt att ställa rätt diagnos från början. Kvinnor med mild HELLP kan ibland gå hela graviditetstiden ut och förlösas vaginalt.

Komplikationer
Blodkroppssönderfall kan orsaka ödem (svullnader) och anemi (blodbrist).

Förhöjda levervärden kan tyda på skador på levercellerna som i mycket sällsynta fall kan orsaka att levern brister (risken för detta är mindre än 1%). En brusten lever är ett mycket allvarligt och livshotande tillstånd. Vissa kvinnor kan också få problem med njurarna och akut njursvikt kan uppkomma.

Låga halter av trombocyter i blodet (trombocytopenia) gör att blodet inte koagulerar som det ska. Kroppen försöker lösa upp de små infarkterna som kan ha bildats i olika organ (t.ex i moderkakan eller levern) genom att öka sin blödningsförmåga. Då sjunker halten av trombocyter i blodet, och blödningar och blåmärken uppstår lättare. Mycket låga trombocythalter kan göra att blödningar vid förlossningen blir svårare att stoppa. Blodtransfusioner innan eller efter förlossningen kan bli aktuella om trombocytvärdet är väldigt lågt. Kvinnor med HELLP har ofta trombocytvärden under 100000/mm3 mot det normala 150000-400000/mm3. Den svåraste formen av HELLP har ett trombocytvärde på under 50000/mm3. Trombocytvärdet är oftast som lägst 24-72 timmar efter förlossningen innan det vänder och går uppåt igen.

Tyvärr så klarar sig inte alla barn som föds när modern utvecklat HELLP. De flesta dödsfallen beror på extrem prematuritet hos barnet, på att moderkakan lossnat eller på att barnet fått syrebrist i livmodern. För modern kan njursvikt, koagulationsproblem eller en brusten lever vara livshotande komplikationer. HELLP-syndrom bör övervakas påsjukhus, inte hemma, eftersom tillståndet mycket snabbt kan förvärras.

Behandling av HELLP-syndrom
HELLP-syndrom diagnostiseras genom blodprov och noggrann övervakning och dess enda kur är att förlösa modern oavsett om barnet är fullgånget eller ej. Om omständigheterna tillåter så sätter man igång förlossningen (induktion), annars gör man ett kejsarsnitt. Det viktigaste är att förlossningen noga övervakas, både för barnets och moderns skull. I vissa fall försöker man förlänga barnets tid i livmodern genom att ge kvinnan dialysbehandling för njurfunktionen eller ge henne en transfusion av blodplasma. Detta är i de fall då barnet annars kommer att födas mycket för tidigt. Det är viktigt att man även efter förlossningen har kvinnan under uppsikt eftersom vissa komplikationer kan uppstå efteråt.

Tillfrisknande efter HELLP
De flesta barn som föds av HELLP-mödrar får inga som helst men av det. Barn med en födelsevikt under 1000 gram verkar ha en längre och mer komplicerad sjukhusvistelse än barn i samma viktklass som inte hade en HELLP-mamma enligt amerikanska The HELLP Syndrome Society. Varför det är så vet man inte, men forskning om detta pågår på West Virginia University's Children's Hospital i USA.

När det gäller moderns återhämtande efter HELLP-syndromet så går det olika fort hos olika kvinnor beroende på hur svårt sjuka de var. Ju sjukare mamman var desto längre tid tar det att bli frisk igen. De allra flesta kvinnor blir fullt friska igen, men det kan ta olika lång tid för olika kvinnor att t.ex. få ner blodtrycket till samma nivå som innan graviditeten.

Nästkommande graviditet
Det finns inga säkra uppgifter på hur stor sannolikheten är att man får HELLP vid en ny graviditet. Detta beror främst på att det är en så ovanlig sjukdom att man inte fått tillräckligt stort patientunderlag för att kunna dra några säkra slutsatser.

En studie som genomfördes vid University of Mississippi år 1994 på 161 gravida kvinnor som haft HELLP vid en tidigare graviditet visade att så många som 78 kvinnor (48%) drabbades av någon komplikation som involverade högt blodtryck (pre-eklampsi, eklampsi, kroniskt högt blodtryck utan pre-eklampsi eller HELLP-syndrom) vid nästkommande graviditet medan de andra 83 kvinnornas graviditeter (52%) var komplikationsfria. Av dessa 78 kvinnor med komplikationer utvecklade 44 st HELLP av olika svårighetsgrader. Samma undersökning visade att en graviditet komplicerad av HELLP före 32:a graviditetsveckan ger en 61-procentig risk att även nästa graviditet kompliceras av HELLP före vecka 32. För vissa av de andra kvinnorna uppträdde HELLP senare i graviditeten än förra gången, och de svårast sjuka första gången blev inte lika allvarligt sjuka andra gången.

En annan undersökning gjord av Baha Sibai vid University of Tennessee visar att risken att drabbas igen är mindre än 4%. Hans undersökning omfattade dock bara 59 kvinnor. Av dessa 59 kvinnor var det endast 2 st som fick HELLP igen.

Risken för kvinnor med pre-eklampsi (utan HELLP) att drabbas av det igen varierar också med olika undersökningar, Baha Sibais undersökning visade på en 22-procentig risk.

Info hämtad via Google


Specialistmödravård!!? Ja tack!

Det röda är mina symptom.

5 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Bra att du har sammanfattat detta. Tack! Det finns så lite att läsa om HELLP Syndrome. Har du egna erfarenheter av detta eller är du intresserad å yrkets vägnar? Jag råkade ut för HELLP Syndrome vid min 3:e graviditet i vecka 28+2. Vår lilla tjej klarade sig efter en del komplikationer och mår idag bra! Jag är så tacksam för turen i oturen att vi hamnade på neonatalavdelningen på Falulassarett. Fantastisk personal och det är viktigt i en så svår period i livet. Tack igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Skönt att det gick bra för Er! Jag utvecklade HELLP i v36 och jag fick nog en "lindrig" form. Förlöstes normalt och vi fick stanna några dagar. Mina levervärden var inte så bra.
      Nu jobbar jag som barnsköterska på Neonatal och jag ser en del HELLPfall där mamman blir jättesjuk - IVA-vård. Så jag är tacksam.
      Jag var orolig när jag väntade mitt andra barn men allt var helt normalt :-)

      Radera
  3. Tack för info! Är nu gravid med nr 2 och hade en svår HEELP syndrom. Låg på IVA osv. Är jätte rädd att jag ska drabbas igen.. :( har du nån info om detta? Om det är vanligt att man drabbas andra gången också? Svara gärna till ninablomberg_@hotmail.com .. tack !♡ / en rädd mamma

    SvaraRadera
  4. Hejsan.. Har haft HEELP och min kropp är inte som förut..Har letat länge efter info ang komplikationer/sviter som kan komma senare i livet. Är det någon som vet nåt? Vore så tacksam för svar. Finns inte mycket info, går inte att fråga en granne precis..skulle ha en facebook sida för oss som varit och är drabbade.. Mvh Åse Stridh

    SvaraRadera